"Stuffy" <abuse@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:K7c48.76$pe4.3384@news.get2net.dk...
> Hej
>
> Hvordan tilberedes artiskokker?
>
> Hilsen Jimmy
>
>
Jeg har haft megen glæde af følgende opskrift.Den er fra bogen: Vores
Sommerkøkken skrevet af Jonna Dwinger og Ebbe Mørk.Du får hele artiklen,jeg
synes den er så godt skrevet.
Artiskokken er ikke blot en af de smukkeste grønsager,man kan servere. Dens
smag er også så sjælden, at den ikke ligner andre end sig selv.I Frankrig og
Italien tilbereder man den på en mangfoldighed af måder,og franskmændene,der
tror man bliver tidligt gammel,hvis man spiser gamle grøntsager, kan næsten
ikke få dem unge nok.
Herhjemme får vi mest ud af de store,modne eksemplarer, og de kan serveres
så enkelt som kogt i salt vand,indtil man kan løsne bladene, og derefter
spises de lune eller kolde med rørt smør til - eller en
olie-eddikedressing.det kan ophidse mig noget, hvis artiskokken ikke har
stilk,for den skal man jo bruge til at holde ved,når man studser de skarpe
spidser af grøntsagen. Siden kan man så skære den af.
Dagens artiskokker er kogt i olie og hvidvin. Fire mellemstore artiskokker
gøres i stand med køkkensaksen. de anbringes i en kasserolle,hvor de lige
netop kan stå pænt ved siden af hinanden.
Bland så 3 spiseskefulde olivenolie med 2 deciliter tør hvidvin, to fint
hakkede hvidløg,et lille hakket løg,salt,friskmalet peber og -sar. Måske har
de dette krydderi med den aromatiske olie i urtehaven, og i så fald klipper
man et par blade fint. Eller tag en knivsspids pulveriseret sar. Dressingen
piskes sammen og hældes over artiskokkerne,som nu skal stå og simre i væden
i tre kvarter under låg.Hvis det bliver nødvendigt kan man tilsætte lidt
mere olie og hvidvin,der skal nemlig være nok tilbage til at helde over de
færdigkogte artiskokker,inden man serverer dem.
P.S. Det er ikke af vejen med en skylleskål med citronskive og en god
serviet.
Pil et blad af ad gangen,dyp det i marinaden og skrab den nederste,kødfulde
bladdel af med tænderne.Inderst sidder det såkaldte "skæg". En nærmest
pyramideformet
tot, der med nogen øvelse kan løsnes ved, at man trækker forsigtigt i
toppen. Ellers må man tage kniven til hjælp.Skær dem ikke fri men løsn dem
(hårene) ved hjælp af kniven.Tilbage er så den lækre bund der nydes med
marinade til.
Velbekomme
mvh Jette
|