On Mon, 14 Jan 2002 17:35:54 +0100, "K.Gydum" <kg@lite.dk> wrote:
>Meget af det med Persille - Spinat og jord bakterier er skrøner.-
Du har ret jeg burde have uddybet mit svar. Men jeg er enig i det
Klaus Alexander skriver i sit indlæg, man skal bare huske at det
gælder alle grøntsager der har været i kontakt med jorden. ikke
forstået sådan at man skal være hysterisk så længe det ikke er til
professionel brug eller til mange mennesker.
>Klaus Alexander skriver:
>læse <
http://www.fi.dk/mad/hygiejne/hygiejne/hygiejneogmadvarer.pdf>.
>Nederst på side 27, under "Må persille genopvarmes?", står der at
>hvis persillen har været kogt med i retten kan den gemmes til næste
>dag - eller fryses ned - såfremt retten afkøles hurtigt. Hvis man
>derimod har drysset frisk persille på en ret, og denne persille
>ikke er blevet kogt/stegt igennem, skal man *ikke* fryse maden ned
>eller gemme den til næste dag.
Professionelt så siger man at varm mad skal køles fra over 65grader
til under 20 på max 3 timer. det er jo mange gange ikke noget problem
hjemme i køkkenet, men på en varm sommerdag skal man nok være lidt
mere opmærksom på bakterierne.
>Vil du ikke godt begrunde den påstand - mange ting ændre smag til det
>bedre ved at stå køligt en nat over - hvad er det for retter som mister
>smag ved nedfrysning .... ?
Jeg er uddannet kok i Vestjylland( og efterfølgende arbejdet mange
andre steder), hvor det absolut ikke er kutymen at noget overhovedet
skal gå til spille, derfor var vi meget opmærksomme på hvad der kan
fryses og hvad der ikke kan fryses
Der fra har jeg erfaring med at gryderetter med grønsager der kan
jævne(kartofler, jordskokker mm.) og brøde grønsager(selleri, asparges
mm.)
Bliver utrolig kedelige og grynet, det vil sige at deres kvalitet
bliver væsentlig forringet, men kan spises. Smags variationerne bliver
blandet og udkogte.
Alle andre grønsager bliver mere eller mindre smattet af at komme på
frost. Vandet inde i grønsagerne krystallisere, hvis ikke de bliver
frosset under en hvis minus grad, det gør at fiberen inde i
grønsagerne springer og noget saft siver ud.
Det er rigtigt at ex. guleærter vinder meget ved at stå min1 døgn, det
siges at den er bedst på 3. dagen. Men hvis du fryser guleærter så
fryser du alle atomerne og de kan ikke bevæge sig og kan ikke udvikle
sig. Det er hele formålet med frysningen at stille alle udviklinger i
bero.
Derfor gavner selve frysningen ikke, men nedfrysningen og måske nok
også optøningen har sikkert samme effekt som at stå i køleskabet.
Jeg har ikke noget argument for at sagem desideret forsvinder i maden,
men jeg ved at kvaliteten bliver dårligere og jeg mener selv at have
oplevet, maden blive mere smags neutralt.
Håber du kan bruge mit lidt rodet svar til noget
Venlig Hilsen
Thomas