For et par uger siden blev jeg gjort opmærksom på en smart måde at hæve
surdej ved.Prøv at se
http://buckinghamsprings.homestead.com/bread.html
Jeg har nu selv prøvet metoden og den er bare fantastisk.
Jeg købte en såkaldt bed-roller i Jydsk Sengetøj til kr. 60,-. Borede et
lille hul i bunden.Hullet passer i diameter til mit digitale
stegetermometer.Når jeg skal hæve fordej, eller hæve eller efterhæve
brøddej., lægger jeg et håndklæde på køkkenbordet(til beskyttelse af bordet)
ovenpå dette et par aviser til isolering.En varmepude lægges på og derefter
låget til bedrolleren.Så placeres skålen med surdej eller formene med
brød.Bunden af bed-rolleren lægges over som låg,og stegetermometeret sættes
i hullet.Varmepuden tændes på laveste varme.Nu hæver dejen/brødene ved en
konstant temperatur.
Fordelen er at man har sin ovn fri til andre ting og man kan holde en
konstant temperatur.Vær opmærksom på, at hvis din varmepude har 3
indstillinger, så skal du bruge midterindstillingen.
Bed-rolleren tager ikke skade af det lille hul, så den kan sagtens bruges
til andre ting senere.
Jeg har indtil nu brugt både mikro-ovn med lys og alm.ovn med lys tændt til
at hæve surdej, men mine brød er langt bedre med denne metode.De bliver ikke
specielt sure (bare aromaitske) hæver enormt op og hævetiderne er kortere.
m.v.h. Jette