"Gitte" <gjlo98@hum.auc.dk> skrev i meddelandet...
> Hjemme har vi altid fået grønlangkål nytårsaften, og en ganske vigtig
> bestanddel heri var kartofler - der altså blev moset godt med i kålen
> under tilberedningen. Grønlangkålen blev så, ...[snip]
> Er der mon nogle kyndige mennesker, der kan bekræfte mig i, at
> grønlangkålen, som jeg stadig laver den, er den rette sønderjyske??
Du har ret mht. mosede kartofler i grønlangkål. Her skriver man i
Sønderjysk koge- og bagebog bl.a. ... nej Du får hele opskriften..
Grønlangkål med flæsk:
4 kålstokke, 2½ dl fløde, 1-2 spsk suppefedt, salt
Kålen skylles flere gange, ribbes og koges i letsaltet vand i ca. en
time. Kålen trykkes af og køres én gang gennem kødhakkeren. Kålen varmes
i en gryde med 1 spsk af fedtet fra flæskesuppen og spædes med
piskefløde og evt. lidt mere flæskesuppe, indtil konsistensen er lind.
Især i Sønderjylland tilsættes en del kogte mosede kartofler. Dette gør
retten billigere og samtidigt nemmere at fordøje.
Kogt, røget flæsk:
600g røget stribet flæsk, sennep, rødbeder
Flæsket lægges i koldt vand, der lige dækker, og koger under låg i 35-40
minutter, afhængig af flæskestykket tykkelse. Flæskesuppen gemmes til at
spæde grønlangkålen op med, flæsket afkøles og serveres i skiver med
sennep og rødbeder.
Grønlangkål er landsdelens foretrukne nytårsspise og bruges som festmad
i november og januar. Kålen ledsages ofte af særlige kålpølser fra
slagteren, sylte eller røget medister. I Midtjylland bruger man at
servere kålen i en mælkestuvning, mens man i Vendsyssel tilbereder kålen
som i Sønderjylland.
--
Mvh.
Peter W. Bosse
»Kun den, der virkelig kan elske, kun han er et Menneske,
kun den, der kan give sin Kjærlighed hvilketsomhelst Udtryk,
kun han er Kunstner.«
-Søren Kierkegaard