En usikker hund
Hunde, der er generelt reserverede og/eller usikre over for fremmede mennesker, vil ofte sikre sig en afstand til dem, ved at gø dem væk fra sig. Det er en helt naturlig adfærd hos en usikker hund.
Ved at skælde hunden ud og tage fysisk fat i den styrkes dens i forvejen negative opfattelse af fremmede mennesker. Det kan sammenlignes med, at et barn siger, at det er bange for et eller andet, og så får skæld ud for at være bange. Så lad være med det.
Forebyg!
Prøv i stedet at forebygge situationerne, så der ikke opstår så meget gøen. Hvis hunden når at gø (og "skaden" er sket), skal der sættes en konsekvent, men venlig grænse. Dermed slipper man også for at skælde ud.
Grænsen sættes ved, at man som ejer går imellem sin hund og det, den gør af. Ved at gå imellem og lave en fysisk begrænsning indikerer vi med hundesprog, at dens adfærd ikke er ønsket, og at vi prøver at stoppe den. Hvis hunden kender og respekterer ordet "nej", er det en god idé at understrege grænsen med et konsekvent, men IKKE råbende "nej" - altså sige det på en bestemt
måde NEJ..
Husk at rose stille og roligt, når hunden kigger væk fra det, den gøede af og dermed viser, at den vælger dig til. Hav gode godbidder parat, som du giver hunden ikke bare som forstærkning for at tie stille, men også for at aflede den og lokke den væk fra situationen. Og husk du skal ikk gi godbider mens den gø'er men når den faktisk holder op os selv om det er 1 min...
Man kan hjælpe en usikker hund til ikke at gø helt så meget ved at træne med menneskefiguranter, altså "træningsgæster". Dermed kan man på forhånd aftale, hvornår gæsten ringer eller banker på eller kommer ind på området. Når du træner udendørs, er det en god idé at have hunden i snor, så den ikke kan løbe frem mod gæsten, og du dermed ikke kan styre situationen og træningen. Forebyg så vidt muligt, at problemet opstår, hvilket betyder, at du er i gang med at træne eller lege en stille og rolig leg med hunden, når gæsten ankommer.
At give hunden godbidder fungerer rigtig godt som forebyggende træning. Når hunden spiser holdes stressniveauet nemlig nede, og hunden har dermed ikke så stor mulighed for at "tænde" så hurtigt. Godbidden sikrer også, at hunden er optaget af noget andet, når der kommer gæster, at dens reaktion på gæsten ikke er så stor, fordi den også skal koncentrere sig om at spise.
Ved samtidig at snakke roligt og venligt med hunden, mens den ikke gør af gæsten, gør du synet af fremmede mennesker til noget positivt for hunden.
Hvis den på trods af godbidder, træning og rolig ros alligevel begynder at gø, skal den standes med korrekt kropssprog, som anført ovenover.
Begrænsning eller ignorering?
Det er vigtigt at kunne se forskel på, hvornår man skal begrænse hunden i at gø - og hvornår man skal ignorere den ud af dens gøen: Når hunden får succes med at gø (for eksempel af et andet menneske, som flytter på sig, hvilket er meningen for den), skal de begrænses med et "nej" og korrekt kropssprog.
Når hunden vil have den godbid, som den er klar over, at ejeren har i hånden, skal den ignoreres. Den får nemlig ikke succes med at gø (da dens hensigt er at få godbidden) og derfor udslukkes dens gøen ved simpelthen at ignorere den. HUSK at være tålmodig, når du skal udslukke en adfærd - det kan tage meget lang tid! Men du vil opleve, at det er al tålmodigheden værd at vente på, at hunden rent faktisk forstår meningen og dermed får løst problemet permanent.
HUSK at rose, når hunden rent faktisk gør det, som de bliver bedt om!
- evt os lave NEJ og JA legen...
Start øvelsen med, at have godbidden i hånden, når der siges "nej" til hunden. Hvis nej'et ikke bliver respekteret, skal hånden lukkes sammen. Dermed illustreres, at hunden ikke må overskride ens grænse og tage maden. Husk at rose hunden roligt med et "dygtig", "det var flot" eller lignende (brug endelig ikke "ja, du er dygtig", da hunden så tror, at den må spise godbidden...), når den respekterer "nej".
Åbn hånden, og sig "ja", når den ikke længere forsøger at få fat i godbidden.
Efterhånden kan øvelsen gøres sværere og sværere ved at lægge godbidden på et bord, på jorden osv. Vær opmærksom på ikke at være "overmodig" og træne øvelsen på et for svært plan, før hunden er klar til det - eller mistes konsekvensen og hunden bliver forvirret over signalerne.
----------------------------------
Det var lige 2 gode tips fra hundetræneren Irene Jarnved som du kan se og læse mere af på TV2.dk
ang det din hund boller en bamse lad den endelig gøre det for heller det går ud over en bamse end dit ben feks som nogle hunde bruger.. min mormor's tæve bruger os bamsen og der er ikk noget usundt i det men igen en naturlig ting for hunde os tæver for de har os homoner som vi kvinder har..
så håber du fik lidt ud af dette og du kan bruge de ovenævnte tips omkring træning af at få hende til at holde igen med sin gøen..