1.1 Nilan levere et EU7 forfilter og det er også sådan et jeg havde kigget på alternativt, men du ville vælge EU6 eller EU8 ?. Er det forkert antaget at filterne bliver finere med stigende EU nummer og samtidig har stigende tryktab eller er EU nummeret mere sammensat end det, hvilket betyder at du ikke ville vælge EU7 men EU6 eller EU8 ?
EU6'eren er normalt ganske fin til formålet, 8'eren bare bedre (og dyrere). Acceptabelt sluttryktab stiger med klassificeringen - ligeledes starttrykket. Derfor er det en afvejning af pest eller kolera. Altså driftøkonomi kontra kvalitet.
1.2 Stopper EU5, EU6 eller EU7 lugt genere fra brændeovn ?
Nej ikke det altsammen. De er fornuftigt virkende overfor partikelstørrelser på 1 my, hvor røg normalt er ned til 0,01 my. Skal du have det fanget ubetinget, hedder det kulfiltre og lignende spidsfindigheder. Men det er nogle ganske anderledes driftomkostninger vi så snakker om.
1.3 Hvor stort tryktab er gennerelt max tilrådeligt i en filterkasse, har lige kigget lidt på filterkasserne ø160mm FFR160 med EU7 fra SystemAir og kan se at den har et tryktab på ca. 200Pa og samme i ø200mm FFR200/EU7 har ca 110Pa og i ø250 FFr250/EU7 ca 60Pa ? Det er data ved max belastning for min Nilan 300 på 0.1m3/s
Du bør vælge større filterkasser, som FRR 250'eren. Men du kører vel heller ikke med højeste luftmængde altid, vel?
Gætter på at mit nuværende EU3 planfilter har et tryktab på ca 30Pa ved 0.1m3/s ved at sammenligne med et Planfilter på ca samme størrelse fra SystemAir i deres datablad.
1.4 Burde jeg også sætte et andet og bedere forfilter på min udsugning for at beskytte modstrømsveksleren, der sidder i dag et standard monteret filter af samme type EU3 som sidder i indblæsningen ? Eller vil det være en bedere ide at sætte evt. ”nissehuer” i alle udsugningsventiler for derved også at beskytte rørsystemet mod for meget skidt ? Nogen gode råd eller erfaringer ?
På sadan et anlæg her er det overkill. Men byggede du selv et costummade, ville jeg anbefale min EU5 (det har jeg selv gjort).
1.5 Hvad type filter er de såkaldte ”nissehuer” og kan de bruges som skidtstopper i udsugningsrør eller skaber de bare mere modtryk end de gavner ?
Nissehuer eller narrehatte!!!! Et planfilter med lidt større friareal end "alt alt for lidt). Effektiv mod blade, cykelstel og flagemus! LOOOL. Købes vildt meget billigere hos Øland end hos Nilan.
1.6 Hvor stor lyddæmpende effekt har de forskellige filtre ? Stort set ingen.
1.7 Hvem forhandler Systemair produkter til en fornuftig pris ? Mig
Eftervarme:
2.1 Er der nogen der kender økonomi i el kontra vand eftervarme, idet det jo sikkert ikke er nok at beregne ud fra priserne på EL kontra Gas pr. varmede KW/h. En on/off af el varmefladen, en med pulser eller en ac regulator styring giver jo ikke samme forbrug idet de ikke er lige gode til kun at levere den ønskede varmemængde, og det samme gør sig gælden med hensyn til fremløbs temperatur og regulerings princip på vand varme fladen. Nogen der har erfaringer med at det ene er meget dyrt eller omvendt.
Elvarme on/off, pulser, solidstate det ene eller det anden. Virkningsgraden er 1. Det er kun nøjagtigheden vi snakker om. Er er i runde tal halvanden gange dyrere at anvende end vandbaseret varme fra gaskedlen. Reguleringsudstyr + installation er væsentlig dyrere for vand. Risikoen for vandskade er uendeligt meget større ved vandbaseret varme. Da dit gasfyr antagelig kører varmtvandsprioritering er din installation sansynligvis ikke egnet.
2.2 Kunne også kombinere en vandvarmeflade med en el varmeflade således at den kører på el når f.eks fremløbstemperaturen til vandvarmefladen kommer for langt ned ved brugsvand opvarmning, nogen der har erfaringer eller kommentar til det.
Ja, bortset fra at elvarmelegemet vil være for træg. Så ville det være klogere at lave et omløb med en separat pumpe, en lille buffer-tank med en elpatron i.
2.3 Er der nogen der ved om en ac regulering af samme type som anvendes til styring af lys med 0-10v giver en mere "behagelig" el varme hvor varmefladen ikke bliver lige så varme som ved en on/off puls periode styring gør. ?
Overfladetemperaturen er normalt næsten ens. Det afhænger af pulslængcden.
Regulering af indblæsning i forhold til udblæsning:
3.1 Du skriver at det virker perfekt i praktis, betyder det at du selv har noget der benytter det princip og evt nogle kommentar eller bemærkninger til udnyttesle af det princip. ?
Jeg har solgt ventilation og klima i 25 år. Jeg har selv haft en Renovent.
3.2 Nogen ide om hvor stor forskel i % på ind/ud flow der skal til før at det f.eks giver 1 grad ved f.eks 20 grader ud ? Eller er det noget et forsøg bedst viser eller er der nogen tommelfinger beregning?
Hvis man havde noget hæderlig dokumentation fra leverandøren, kunne vi beregne det. Men Nilans plasticveksler har jeg ikke set noget på. Ved kun den er af hollandsk oprindelse. Men der er mange ubekendte i det spil. Og med en modstrømsveksler er isdannelser og bøvl hverdag i frostvejr. Uden at kende styrefilosofien, gætter jeg på at Nilan holder deres veksler isfri, netop ved den type manipulationer. Iøvrigt imponerende data man stadig opgiver. Det er direkte uhæderligt når man skriver op til 90% virkningsgrad og blander temperaturer og energi i en pærevælling.