Sakset fra Netdyredoktor.dk:
Hvordan fjernes flåter?
Flåter skal fjernes, så snart de opdages.
Det er en almindelig anerkendt påstand, at flåter som fjernes inden for de førtse 24 timer ikke har nået at overføre sygdomme. Det er en påstand, som kun gælder for borreliabakterien, men den gælder ikke for overførslen af TBE-virus.
Det er vigtigt, at hele flåten fjernes.
* En flåt fjernes lettest med en "flåtfjerner" eller en "tægetang". Denne griber om hovedet nede i huden, og flåten fjernes ved at tangen ubesværet drejes. Herved kommer hele flåten ud.
* Man kan også tage fat om flåtens hoved med en pincet, og derefter forsøge at få den til at slippe sit tag, ved enten at dreje den rundt eller ved at lave et langt sejgt træk. Pas på at flåten ikke går i stykker.
* Man skal ikke følge de gamle husråd om at nulre flåten med olie, vaseline eller margarine. Man risikerer at flåten tømmer alt sit maveindhold ud, hvorved der er større risiko for at den overfører borrelia.
Hvordan beskyttes dyr og mennesker mod flåter?
Dyr som færdes i naturen får flåter. Dette gælder specielt hunde, f.eks. jagthunde som færdes meget i skov, krat og højt græs. Katte, som lever udendørs og fanger mus og andre smågnavere, inficeres også med flåter. De små larver og nymfestadier er kun ca 1-2 mm store og kan derfor nemt komme ind. Ofte opdager man slet ikke, at de har bidt sig fast.
Hunde kan behandles forebyggende mod flåter med Frontline®, Ex-spot® eller Bayvantic®. Spørg din dyrlæge til råds om hvilket flåtmiddel du skal anvende.
Katte kan behandles forebyggende mod flåter med Frontline® Vet. Katte TÅLER IKKE Ex-spot® eller Bayvantic®.
Mennesker inficeres med flåter ved dels at færdes i naturen og ved at omgås familiedyr med flåter, som endnu ikke har bidt sig fast. Efter aktive skovdage, koloni, lejrskole, spejdertur og tæt kontakt til familiedyr, skal forældre være opmærksomme på, at børnene kan have flåtbid. De sidder oftest på overkroppen, omkring ørerne og i hovedbunden.
Voksne har oftere flåtbid på benene og langs med f.eks. bukselinningen, og derfor kan man beskytte anklerne ved at have de lange bukser ned i støvlerne, eller ved at tage strømperne udenpå buksebenene.
Du skal kontakte din dyrlæge hvis...
* du vil have råd og vejledning i forebyggelse af flåter.
* du ønsker at få din hund vaccineret mod borrelia
* dit familiedyr har flåter, og der udvikles en reaktion omkring bidsteddet,
* dit familiedyr har haft en flåt og nu viser tegn på feber, træthed, halthed, epilepsi, fascialis lammelse, muskelsmerter og usikker gang.
Du skal kontakte din læge hvis...
* du får rødt udslæt omkring bidstedet som er mere end 4 cm i diametyer. Det udvikles som regel mellem 3 og 21 dage efter flåtbiddet. Dette kan videreudvikle sig til influenzalignende symptomer som feber, utilpashed og smerter i muskler og led. Det kan opstå dage til uger efter flåtbid, og kan være et symptom på at borreliabakterien er ved at spede sig.
* du oplever et tofaset sygdomsforløb. Efter en inkubationstid på en til to uger, opstår influenzaligenende symptomer som varer et par dage. Cirka en trdjedel af disse vil udvikle symptomer på hjerne- eller hjernehindebetændelse efter et symptomfrit interval mellem få dage og tre uger. Dødeligehden er ca. 2%. Ældre får alvorligere problemer end børn.