Hej rwo
Jeg har kikket i Den Store Danske Encyklopædi og der er ingen tvivl om at højmessen vare længere end gudstjenesten. Men læs selv
1)gudstjeneste, i religionsvidenskab ofte kaldet kult; i kristendommen den offentlige gudsdyrkelse i kirker og trossamfund til forskel fra individets private fromheds-, bøns- og andagtsliv.
For en kristen betragtning udgør gudstjenesten menighedens fælles samvær med Gud i Jesu Kristi navn. De enkelte kirkers særpræg kommer til udtryk i gudstjenestens liturgi og ritualer, hvori som regel indgår trosbekendelse, salmer med bibelsk indhold, bibelske læsninger, bønner (fx fadervor) og forskellige former for velsignelser.
I alle kristne kirker og trossamfund samles menigheden regelmæssigt til gudstjeneste, ofte med altergang og nadver. Tillige indgår ofte, men ikke altid, en prædiken, fx over en bibelsk tekst eller - i katolske og ortodokse kirker - om dagens helgen.
To karakteristiske gudstjenstlige traditioner udkrystalliserede sig tidligt i kristendommens historie: den daglige tidebønstradition og søndagens særlige højmessetradition. Førstnævnte udfolder sig stadig i katolske og ortodokse munke- og nonneklostre og (beregnet for lægfolk) i fx den anglikanske kirkes "morning prayer" og "evening prayer"; sidstnævnte fx i den danske folkekirke gennem søndagens højmesse med prædiken og altergang.
2)
højmesse, menighedens ugentlige hovedgudstjeneste i folkekirken og i beslægtede kristne trossamfund.
Den folkekirkelige højmesses ritual har kongelig autorisation og omfatter 1) indledning med klokkeringning, musikalsk forspil (præludium) og indgangsbøn, normalt læst af kordegnen; 2) ordgudstjeneste med bibelske læsninger vekslende i takt med kirkeåret, fællesbønner (kollekter), trosbekendelse, prædiken over dagens tekst og kirkebøn; 3) nadverdel med bøn, fadervor, indstiftelsesord og uddeling af brød og vin; 4) afslutning med velsignelse, udgangsbøn, normalt læst af kordegnen, og musikalsk afslutning (postludium). Højmessens enkelte dele forbindes med frit valgte salmer. Se også gudstjeneste og messe
Hilsen steno