Hej Ram,
jo jeg er ligeglad med point... og jeg ka' da godt oprette et indlæg til dig så du ka' få 100 point... men så bliver du nød til at vente til jeg har 100 ledige point jeg ka' undvære... i øjeblikket har jeg knap og knap omkring 100 ledige point... så hvis der ikke er alt for mange spørgsmål der bliver lukket før de er blevet løst bl.a. pga. af formodet svar og lignende ka' det være at jeg omkring en uges tid har 100 ledige point jeg ka' undvære så jeg ka' oprette et indlæg så du ka' få 100 point...
men jeg synes det er vigtigere at hjælpe end det er at smide 100 point ud til et indlæg så du ka' få point... men hvis du har tålmodighed ska' jeg nok gøre det...
men for at rode bod på det, idet du åbenbart ikke synes det er blevet belyst godt nok... eller mener at Per ikke har fået den information han burde... har jeg gravet lidt videre med Tapenaden...
jeg fandt bl.a. ud af jeg havde lavet en en stavefejl... da jeg fik det rettet, fik jeg en del mere informationer frem... det ser ud til at hedde Tapenade istedet for Tapanade... jeg fatter ikke jeg ikke havde opdaget det noget før, da der også stod Tapenade på det link jeg gav...
bl.a. bliver Tapenade på denne side kaldt "olivenpuré"...
http://www.frankofil.dk/mad-vin/foraarsretter.php
det ser også udtil at Tapenade kommer fra Provence i Frankrig, istedet for at det har spansk oprindelse...
på denne side nede omkring "Flot bog om Provences vine og mad"... -->
http://www.vinavisen.dk/vinavisen/website.nsf/pages/Nyheder_2000-30
..." Yderligere er tilføjet et meget stort afsnit med opskrifter på en lang række af de retter, der er så vigtig en del af oplevelsen af Provence - Tapenade, Pistou, Aïoli, Pissaladière, Ratatouille. "...
plus jeg fandt dette fra et indlæg i en nyhedsgruppe... -->
http://groups.google.com/groups?hl=da&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&selm=CkaU4.863%24xp.8124%40twister.sunsite.auc.dk
hvor en kommer med denne forklaring... -->
..." Tapénade bruges meget i det provencalske køkken. Tapeno er provancalsk for
kapers.
Kan købes overalt på markederne og findes i alle mulige forskellige
smagsretninger.
Serveres ved rumtemperatur f.eks smurt på små croutoner eller moset samen
med hårdkogte æggeblommer som fyld i de hådkogte hvider eller som fyld i små
udkernede tomater, i ravioli, sammmen med stegt fisk, lam osv osv. Kun
fantasien sætter grænser. Er vel en pendant til pesto. "...
på denne side er der nævnt 3 ting der ender på "ADE"... -->
http://www.francofil.dk/shopping/gourmet.php
Tapenade, Anchoïade og Poivronade... ved sidstenævnte står der...
..." Lidt mindre kendt end sine kolleger Anchoïaden og Tapenaden er Poivronade dog alligevel en yderst værdig kandidat til verdens bedste appetizer. Det drejer sig om en krydret mos ligesom de to ovenstående, men denne er lavet med peberfrugter. "...
disse 3 ting bliver beskrevet som en "kryderet mos"...
på denne side med "Tapenade fra Provence", bliver Anchoïaden også beskrevet som en anden udgave af Tapenade, blot denne stammer fra Marseille istedet fra Provence... -->
http://mp.sol.dk/madogvin/samlingen/o0510704.html
og hvis Tapenade kommer af det provancalske ord for kapers "Tapeno"... og disse retter der slutter på "Ade" er kryderet mos andre steder beskrevet som puré... så mon ikke Tapenade muligvis betyder "pureret Kapers"...
alle de retter mht. til Tapenade jeg har plørret mig igennem, har alle indeholdt oliven, men ikke altid kapers og ansjoserne... samt det ser ud til at det enten bliver blendet eller moset...
så mon ikke en nyfortolking af Tapenade betyder "Oliven Mos"... ligesom coullis der var et fagudtryk i kokke verden...
men jeg ved det ikke, jeg er ikke kok, og vil bare gerne hjælpe... og ka' umiddelbart kun gå udfra de oplysninger jeg finder, analysere dem og så prøve at stykke dem sammen...
Til Per,
jeg håber du ka' bruge noget af overstående information, hvis det er fordi du gerne vil supplere retterne med lidt baggrundsviden...
derudover ka' jeg anbefale dig at downloade dette dokument... "Pia's madopskrifter"... -->
http://www.agrova.dk/agrovafood/pages/level1/opskrifter/kartofler.pdf
der er bl.a. en opskrift på "Tomat Tapenade"... samt en del andre go'e opskrifter der ser spændende ud... jeg ved ikke lige hvor mange af dem du muligvis allerede har liggende på din side af dem i forvejen... men jeg vil da foreslå dig at downloade den og så se efter...
jeg slog også op i Anne Wilson kogebog's hæfte "Det Franske Køkken", der var dog ikke nogen defintion på hvad Tapenade var... men der bliver der skrevet ..."Tapenade serveres i Frankrig ofte sammen med hårdkogte æg som appetitvækker. Også god på ristet brød"...
mvh.
Strarup