Ja, spis efter træning.
Her er lidt om blodsukkerbalancen, taget fra Bionordics hjemmeside
[citat
LAVT BLODSUKKER
Lavt blodsukker kaldes også hypoglycæmi. Det er en tilstand, hvor blodets indhold af glukose bliver lavere end, hvad der er fastsat som værende normalt.
Tilstanden skyldes som regel for stort indhold af insulin og derfor man kan man egentlig kalde det for en omvendt sukkersyge.
Når sukkerstoffer fra maden kommer ud i blodet, begynder bugspytkirtelen at producere insulin. Insulin har den funktion, at det hjælper sukkeret ind i cellerne samt sørger for opbygning af sukkerdepoter (glykogen) i muskler og lever.
En del mennesker har svært ved at styre regulering af sukker ved indtagelse af mad. En for stor mængde insulin vil i løbet af kort tid "tømme" blodet for sukkerstoffer og den tilstand som følger heraf kaldes hypoglycæmi.
Lavt blodsukker sætter reaktioner i gang, hvor depoter med sukker frigøres fra lever og muskler, så blodsukkerniveauet atter kan normaliseres. Disse processer giver udsving i blodsukker koncentrationen.
SYMPTOMER
Man regner med at lavt blodsukker kan give op til 50 forskellige symptomer der strækker sig over et vidt spektre. Symptomerne viser sig når blodsukkeret er på sit laveste. Oftest har man ikke symptomerne hele dagen men typisk 3-4 timer efter måltid.
Kroppen fungerer dårligt, når blodsukkeret bliver for lavt. Hormonkirtler i hjernen registrerer det lave niveau og binyrerne stimuleres til øget produktion af adrenalin. Det giver reaktioner som hjertebanken, uro og kulde i ekstremiteter.
Hjernen reagerer på den manglende koncentration ved drosle kroppen ned i en søvnlignende tilstand med manglende evne til koncentration.
Når blodsukkeret er lav bliver man let irritabel.
KOSTRÅD
Når blodsukkeret er lavt, griber man ofte ud efter "hurtige kulhydrater" som blot vil genstarte en ny ond cirkel med forhøjet insulin koncentration og nedsat glukagon koncentration i blodet.
Der er stor forskel på værdien af disse kulhydrater. Gode kulhydrater nedbrydes i kroppen og giver en lang mæthedsfølelse og et stabilt blodsukker. Man taler om et kulhydrats glycæmiske værdi. Jo lavere en fødevares glycæmiske værdi er, jo længere varer det inden sukkerstoffer kommer ud i blodbanen, og jo mere stabilt vil blodsukkeret være.
Intervallet af måltider skal sættes op for at holde blodsukkeret stabilt. Spis seks måltider om dagen. Mellemmåltiderne er af essentiel betydning. Ved at have solsikkekerner, græskarkerner eller rosiner i lommen kan man også lettere regulere blodsukkeret.
I bogen Din mad er din medicin (Aschehoug) kan du læse mere om gode fødevarer ved blodsukkerproblemer. Der findes en indeksering over fødevarer, hvor man bl.a. kan læse om fødevarernes glycæmiske værdi, og andet hvad har med fordøjelse at gøre.
GODE FØDEVARE
Grøntsager, fuldkornsprodukter har generel lav glycæmisk værdi. Se under de enkelte fødevarer med hensyn til lav eller høj glycæmisk værdi. (Under Mad og sundhed)
Sojabønner kan regulere blodsukkeret. Der er indholdet af de to aminosyrer glycin og arginin, som reducerer mængden af insulin. Sammen med jordnødder er de meget effektive til at holde et stabilt blodsukker.
DÅRLIGE FØDEVARER
Slik, kager, sodavand og kaffe bør undgås hvor der er tendens til lavt blodsukker
[/citat]
mvh dova