Hvad er Unlock?
Hvad er en simlås?
En simlås er en lås, der låser din telefon til et bestemt teleselskab, eksempelvis Sonofon. Denne lås gør, at de eneste simkort der kan bruges i din telefon er kort fra den samme netoperatør, i dette tilfælde sonofon. Dette betyder, at du eksempelvis så ikke kan bruge et TDC mobiltid simkort i.
Grunden til denne simlås er lavet er, at teleselskaberne giver tilskud til nye telefoner der bliver solgt med deres abonnement. Dette tilskud kommer os, køberne, til gode idet priserne på telefonerne så bliver billigere. For at de billige telefoner derfor ikke bliver købt af folk, som ikke ønsker at bruge abonnementet, som teleselskaberne tjener en stor del af deres penge på, sætter de derfor en simlås på telefonen. Denne simlås gør så telefonerne ubrugelige for alle andre simkort end netop dette selskabs simkort.
Hvordan ved du om din telefon er simlåst?
Din telefon kan være låst:
- Hvis den har været meget billig
- Hvis du har bundet dig til 6 mdr abonnement
- Hvis den er forholdsvis ny
Din telefon behøver ikke være låst:
- Hvis den er ret gammel
- Hvis den har været dyr
- Hvis du ikke har bundet dig til noget abonnement
Man kan dog altid selv checke om telefonen er simlåst. Dette gøres simpelt ved at sætte et andet simkort fra en anden teleoperatør i telefonen. Hvis telefonen accepterer kortet og du kan logge på et netværk, ja så er den ikke simlåst, men skriver telefonen ”simkort ikke accepteret” eller ”indsæt korrekt simkort” eller andet i den dur, så er den simlåst.
Hvorfor få din telefon låst op?
Det smarte ved at få låst sin telefon op, er selvfølgelig, at man så har mulighed for at bruge lige det simkort, som man har lyst til at bruge i din telefon. Dette giver mulighed for let at beholde sit gamle nummer.
Det er specielt smart at få sin telefon låst op, idet man så kan gå ud og købe en billig simlåst telefon, få den låst op, og så have en ny telefon til en noget billigere pris end de fås uden abonnement.
Du har dog stadig et abonnement i 6 måneder, som skal betales, men i de fleste tilfælde vil abonnementets pris i de 6 måneder sammenlagt med telefonens pris langtfra overstige en tilsvarende telefon købt uden abonnement.
Priseksempel:
Nokia 3310
Uden abonnement Med Telia Choice
Nypris 1299,- 99,-
Abonnement Pris
0,- 290,- (40 pr. md i 6 md.)
Oprettelse af abo 0,- 50,-
Unlocking 0,- ca. 50 - 100,-
Samlet pris 1299,- ca. 439 - 489,-
Du sparer altså her 860 - 810,- og får den faktisk for under halv pris!!
Hvad sker der når en telefons simlås fjernes?
En telefon har en lille hukommelseschip hvor alt softwaren der styrer telefonen ligger. Et sted inde i denne software ligger en lille del som kun accepterer at det givne teleselskab kan bruges.
Når man unlocker telefonen ændrer man den lille del af softwaren eller overskriver denne del af hukommelsen med en næsten identisk software. Den eneste forskel på de to softwarebidder er at den indlæste del accepterer alle net og ikke kun et. Dette gøres praktisk ved at telefonen forbindes til et kabel og evt. andet udstyr. Derfor kræves det at vi har fysisk har telefonen ved hånden før det kan lade sig gøre.
En sådan unlocking/oplåsning skader derfor ikke telefonen på nogen måde og der vil ikke være det mindste ændringer i softwaren ud over oplåsningen. Man skal dog være opmærksom på at garantien i visse tilfælde bortfalder ved en sådan operation.
Kan telefonen risikere at gå i stykker under en unlocking?
Der er altid mulighed for at et eller andet går galt. Hvis en der ikke har den fornødne viden omkring unlocking unlocker den, ja så kan resultatet i mange tilfælde være en ødelagt telefon. Det er derfor vigtigt at få en erfaren unlocker til at låse telefonen op.
Der kan desuden ske uheld, som strømnedbrud, computerfejl etc. som kan resultere i en ødelagt telefon. Disse uheld er du hos de fleste unlocker foriskret imod, men spørg den pågældende unlocker inden du får låst din telefon op.
Er det lovligt at fjerne en simlås?
Ja, det er faktisk fuldt lovligt at fjerne en simlås. Der findes simpelthen ingen lovgivning på netop dette punkt, og Telestyrelsen har ikke planer om at ændre på dette.
På nedenstående link kan du læse en artikel hvor emnet er behandlet.
Comon's artikel fra 28.maj 2001