|
| runtom (brød) Fra : automatdan | Vist : 6919 gange 50 point Dato : 17-12-04 10:54 |
|
Min mormor kaldte en skive brød for
en "RUNDTOM" hvor kommer det udtryk
fra og var det ganske normalt dengang (ca.1940)
hilsen
Automatdan
| |
| Kommentar Fra : Guild |
Dato : 17-12-04 11:11 |
|
Man delte "normalt" en skive rugbrød i 2 halve, men var man "rigtig sulten" fik man en rundom = hel skive rugbrød. Specielt børn følte at en rundtom mættede mere end 2 halve.
Der lå også et spare hensyn. 2 halve bruger mere pålæg end en rundtom. En smart idé for at få børnene til at spise mere rugbrød.
/PG som har fået serveret adskillige !
| |
| Kommentar Fra : dova |
Dato : 17-12-04 11:23 |
|
Den helt rigtige stavemåde er runden-om, lige som en runde/omgang.
Og det betyder en skive fra "hele runden om brødet"
mvh dova
| |
| Kommentar Fra : Guild |
Dato : 17-12-04 11:23 |
|
"miritdk" har helt ret .. men det startede egentlig med "hele runden om".
Man spiste fra "runden" mod midten .. for leverpostejen var "tykkest" i centrum.
Det er samme metode de fleste bruger i dag .. når der spises pizza .. det bedste gemmes til sidst.
/PG
| |
| Kommentar Fra : dova |
Dato : 17-12-04 12:22 |
|
Hvorfor hedder det mellemmad?
Det gør det oprindeligt, når det er i betydningen et mellemmåltid.
mvh dova
| |
| Kommentar Fra : Guild |
Dato : 17-12-04 12:44 |
|
.. nu går der "total-nostalgi" i denne tråd .. men hvor er det herligt !
Min "interne" biograf spiller nu mange "films" .. snøft, snøft .. hvor er den hvide jul ?, den havde vi da ALTID !
/PG
| |
| Kommentar Fra : Guild |
Dato : 17-12-04 13:09 |
|
>emesen
En A'mar er en skive rugbrød og en skive franskbrød .. men måske "formbrød" er franskbrød ? .. men ikke hvor jeg bor !
/PG
| |
| Kommentar Fra : dova |
Dato : 17-12-04 13:29 |
|
En rundtenom, er faktisk en gammel dans, en polka.
M.h.t. brødskiven, er der delte meninger om hvordan det staves, men ifølge Nudansk ordbog, betyder det: brødskive der er skåret af, hele vejen omkring.
Et formbrød er i Jylland et franskbrød bagt i en form.
Jeg kan huske min faster, der flyttede til Kbh for maaaange år siden, fortalte, at et franskbrød med birkes bare hed et birkes derovre, mens et birkes her i Jylland, er sådan et rundstykke lignende brød bagt af butterdej og med birkes på.
mvh dova
| |
| Kommentar Fra : Guild |
Dato : 17-12-04 13:36 |
|
.. vi jyder må efterhånden stå sammen !
Dova du har ret: Birkes er et rundstykke !
Efterhånden er København som N.Y. "The big apple"
/PG
| |
| Kommentar Fra : dova |
Dato : 17-12-04 13:44 |
|
Ja
Og det med at der ikke var hvid jul før i tiden, må også være sådan en "københavnerting", for vi havde da aldrig mangel på sne når julegaverne i form af ski, kælk, skøjter skulle prøves af.
Og det var ikke unormalt med hård frost og sne i november.
Min lillebror der er født sidst i november i 61, måtte da han blev 6 eller 7, fejre fødselsdag på sygehuset, fordi han faldt og slog hovedet mod isen på naboens dam, som var alletiders glidebane.
mvh dova
Sorry automatdan, det havde så ikke lige så meget med brødskiver at gøre
| |
|
Den vits er gammel.Sidst hørte den var ca.1950 da var det leverpostej.
| |
| Kommentar Fra : dova |
Dato : 17-12-04 16:39 |
|
Nej valde
uden birkes hedder et spansk rundstykke, med blå birkes er en håndværker.
mvh dova
| |
|
ska' vi snart spise?
herlig debat
| |
| Kommentar Fra : Guild |
Dato : 17-12-04 17:26 |
|
Wienerbrød er fra Wien (Østrig)
.. ja og på RIGTIG amerikansk:
"A cup of coffee and a "Danish"" .. så får de en kop kaffe og et stykke wienerbrød !
Hva' får man, hvis man bestiller:
"En kop kaffe og en "Kjøbenhawner" ?
/PG
| |
| Kommentar Fra : dova |
Dato : 17-12-04 18:58 |
|
En Kjøwenhawner kan være to ting Guild.
Enten den der lille fæle fisk der hedder en ulk, eller hos bageren sådan nogen aflange snoede butterdejsting med blå birkes på. (tror nok den også kaldes frøsnapper)
mvh dova
| |
|
Jeg spurgte bare ordet "RUNTOM"
hilsen
Automatdan
| |
|
Et birkes er i følge min "ordbog" et stykke morgenbrød, der er rullet med smør som wienerbrød og med lyse birkes.
Tidligere kaldte man det for et thebirkes (i Århus). Københavnerbirkes er det søde alternativ med blå birkes.
Håndværkere er deforme stykker med blå birkes. Spanske er med et drys (på sjællands: drøs )mel.
Spanske kan også fåes med sesam (mums)
Franskbrød med birkes kaldes et birkesfranskbrød (pudsigt, hva')
Der var også en gang, da man kunne få sigtebrød og det smagte skjønt med puddersukker!
Det var mit bidrag til brødkulturen
MVH
Hanne
| |
| Kommentar Fra : Guild |
Dato : 23-12-04 00:50 |
|
.. er det ikke på tide at lukke dit sprørgmål ?
/PG
| |
| Godkendelse af svar Fra : automatdan |
Dato : 23-12-04 12:48 |
| | |
|
Hej automatdan
Har du klikket på "accepteret svar" ellers lukker du ikke spørgsmålet.
Med venlig julehilsen
Hanne
| |
|
Hej automatdan
Sorry, jeg kiggede ikke ordentlig efter.
Hanne
| |
| Du har følgende muligheder | |
|
Eftersom du ikke er logget ind i systemet, kan du ikke skrive et indlæg til dette spørgsmål.
Hvis du ikke allerede er registreret, kan du gratis blive medlem, ved at trykke på "Bliv medlem" ude i menuen.
| |
|
|