Du skal søge dyrlæge hurtigst muligt. Hunden kan dø af det, hvis det er kennelhoste. Det var min brors og svigerindes ved, da det varede ret lang tid, før det gik op for dem, at hunden var syg.
Her er lige et udskrift fra dyrlægevagten og længere nede fra hundeinfo:
Kennelhoste
Kennelhoste forårsages af et virus. Kennelhoste er en selvstændig infektion, men har sin største betydning ved at danne indgangsport for flere og andre infektioner, der tilsammen udgør kennelhostekomplekset.
Sygdommen har fået sit navn, kennelhoste, fordi den ofte optræder på steder, hvor der er mange hunde samlet, f.eks. kenneler, udstillinger, hundepensioner o.l..
Alle hunderacer og hunde i alle aldre kan få sygdommen. Fra hunden bliver smittet til sygdommen bryder ud, kan der gå op til en uge. Denne periode kalder man inkubationstiden.
Kennelhoste er oftest en godartet lidelse, som giver en karakteristisk hoste, som kan vare fra få dage op til flere uger. Hosteanfaldet kan være så voldsomt, at hunden forsøger at kaste op. I nogle tilfælde kan det forlede ejeren til at tro, der sidder et eller andet fast i halsen. Ejeren kan også tro, hunden har slugt noget, som den førsøger at kaste op.
HVAD KAN JEG GØRE?Hvis man vedvarende hører hoste fra hunden, er det en god idé at måle hundens temperatur. Hvis temperaturen måles til over 39,0 gr.C, så kan det være et tegn på, at hunden har en infektion.
Hvis hunden samtidig kommer med hoste, hosteanfald kan det være kennelhoste.
Skulle hunden have forhøjet temperatur, skal man kontakte dyrlæge. Hunden kan ud over kennelhostevirus også blive angrebet af bakterier, som kan give en lungeinfektion. For at støtte hunden med at bekæmpe sekundære bakterielle infektioner er det nødvendigt at kontakte dyrlæge, dels for at få den rigtige diagnose og dels for at få den rigtige medicin.
Hunden skal under alle omstændigheder have ro, hvilket betyder, at overanstrengelse ikke må finde sted. Man skal også sørge for, at hunden ikke ligger, hvor der er træk, eller hvor indeklimaet virker fugtigt.
Man kan forebygge sygdommen ved vaccination (se vaccination).
Hunde-info
Information om hunde og hundehold i Danmark
Kennelhoste - Min hund hoster - det lyder næsten som kighoste hos børn
Af fagdyrlæge Finn Boserup
Sådan vil det komme til at lyde i telefonen hos landets dyrlæger i de kommende måneder.
Der er tale om en virussygdom, som angriber de øvre luftveje, og som er temmelig smitsom fra hund til hund. Sygdommens populære navn er kennelhoste, fordi mange hunde netop bliver smittet i kenneler og i pensioner.
Dette er IKKE ensbetydende med, at pensionen er en dårlig pension uden en god helbredskontrol.
Nej, kennelhoste har, som så mange andre sygdomme, en såkaldt inkubationstid, der er det
tidsrum, der går, fra hunden bliver smittet med det pågældende smitstof, til symptomerne viser sig.
Inkubationstiden er fra 3 - 14 dage for kennelhostes vedkommende. Det betyder dels, at en
pension let kan få en smittet hund ind i pensionen, som først viser symptomer 8 dage efter, at den er ankommet, og det betyder også, at en del hunde først får symptomer, når de er kommet hjem fra pensionsopholdet.
Og hvad er så symptomerne?
Hoste, en tør rungende hoste, der ofte medfører, at hunden hoster noget slim op, som den så synker.
Mange mennesker tolker det på den måde, at hunden er ved at kaste op. Andre tror, at hunden har fået noget galt i halsen.
Denne voldsomme hoste varer i l til 2 uger, og smitten fra hund til hund sker, når hundene hoster en masse små dråber op, som indeholder de aktive viruspartikler.
Sygdommen er som sådan ikke specielt farlig, men meget generende både for hund og ejer.
Hvis ens hund er hvalp eller gammel, eller har hjerte-lungesygdomme, så kan kennelhoste udvikle sig til noget faretruende.
Men selv om sygdommen almindeligvis er ufarlig, er det fornuftigt at kontakte sin dyrlæge, hvis ens hund hoster. Der kunne jo sidde noget i halsen, det kunne jo også være, at det var lungebetændelse eller begyndelsen til dårligt hjerte.
Hvis det viser sig, at denne hoste er kennelhoste, så kan man hjælpe patienten med noget hostedæmpende medicin. Det kan være receptpligtig medicin eller noget, der kan fås i håndkøb.
I særlige tilfælde kan det være nødvendigt med antibiotika.
Det er jo sådan, at selve virusinfektionen ikke er følsom for antibiotika, men der kan støde bakterieinfektioner til, og i så fald vil antibiotika kunne hjælpe dyret.
Faktisk findes der vaccine mod kennelhoste. Og mange hunde er såmænd også vaccineret mod sygdommen. Den type virus, der her er tale om, nemlig Parainfluenzavirus og Adenovirus er ikke så gode til at danne antistoffer, og derfor er vaccinerne heller ikke særligt effektive.
Man regner med, at hunde, der er vaccineret mod kennelhoste enten helt slipper for infektionen, eller at sygdommen ikke varer så længe og har mindre symptomer end hos uvaccinerede hunde.
Som en tommelfingerregel regner man med, at vaccination mod kennelhoste reducerer risikoen for sygdommen med 40-50%
Hilsen Jette