Dette burde sige hvad forskellen er:
V.S.O.P. (Very Superior Old Pale). Burde i virkeligheden hedde VSOD (dark), da Cognac'en bliver mørkere, jo mere lagret den bliver. Lovmæssigt skal den være modnet i min. 4 år, men de gode firmaer producerer som regel ældre VSOP. Kvaliteten kan variere meget fra firma til firma (og derved prisen).
XO, Napoléon, Très vieux osv... Mange firmaer har deres egen opkaldelse, som kun aldersmæssigt er kontrolleret af dem selv. Loven kræver en min. modning i 6 år.
Når man taler om alderen for en Cognac, bør man huske på, at man ofte forstår gennemsnitsalderen af de Cognac’er, som er blandet i den pågældende Cognac. Der kan således f.eks. være både 4 års, 15 års og 30 års Cognac’er i en 10 års VSOP.
For det første skal en cognac komme fra cognac-distriktet i frankrig for overhovedet at måtte kaldes for en cognac.
Ellers er det lagringtiden der er afgørende for hvilken betegnelse man må give cognacen og ikke som nogen tror kvaliteten. Men selvfølgelig bliver en cognac bedre jo længere tid den har lagret.
ellebye