Hej igen
Ja så skriver jeg jo igen, da en af mine store interesser selvfølgelig også er egnsretter, da det faktisk fortæller en del om den danske og udenlandske kultur. To af mine rigtig gode venner, som jeg engang mødte på en udlandsrejse til Hartzen (der deutshe wunderstat), er også meget fremme i skoen mht. gamle egnsretter. Faktisk er de så interesserede at de i øjeblikket arbejder på en kogebog om netop dette emne. På en af mine gode venners rejse stødte han på en ret fra en af de slaviske lande, nærmere betegnet Rumænien. Denne ret er blevet indført i Jylland, da man i 1600-tallet havde megen handel netop denne del af Europa. Retten, som den blev lavet i Jylland, er imidlertidig ikke helt den samme som den fra Rumænien, så den kan egentlig godt kaldes en gammel egnsret. Retten stammer fra det nordlige Djursland, hvor den kaldes Margrüten. I den oprindelige opskrift bliver der brugt rodfrugter i meget høj grad, men den er som sagt blevet moderniseret, så den sidenhen bestod af mere traditionelle danske grøntsager og ingredienser. Disse små modifikationer gør endvidere at retten kan betegnes som meget ren. Egentlig syntes jeg at disse små historier om disse meget specielle retter er meget vigtige, da de nærmest danner et historisk grundlag for selve retten, hvori man så kan danne sig et billede af hvordan retten er opstået.
Det originale navn til opskrifen kunne jeg ikke finde, men kustoden nede på mit lokale museum, mente at ud fra navnet, hvis sprogstamme er fra den gamle jyske dialekt fra 1600- tallet.
Selve ordet betyder noget henaf fiskegryden, men hun var ikke helt sikker. Mar leder jo tankerne hen på havet ( Mar=Meer=hav på tysk, som jo også er et sprog som oprinder af den slaviske sprogstamme)
Men nu til retten, som egentlig er meget simpel.
Man tager ca 1 kilo ren fisk efter eget valg
salt og peber
mel
olivenolie
80 gram smør
lidt persille
2 citroner
Alle målene er ikke præciseret yderligere, men man må jo tage til takke men hvad der nu er.
Tag fisken og steg den i olivenolien, denne steges på hver side ca 3 min. Derefer tilsættes den hakkede persille, og dette steges kort tid med fisken. Klem nu citronen ud på panden og tag varmen af blusset.
Retten serveres med hakkede rodfrugter (efterår) Hvad man kan finde af syltede frugter (Gammel tradition, men kan undlades) og serveres med kartofler.
Retten er gået i arv fra generation til generation og er lidt omskrevet af alle for at få det bedste ud af fisken som muligt. Håber meget at du får glæde af opskriften, da den egentlig er meget god. Hvis du har interesse i flere gamle opskrifter, med et historisk islæt, så er du mere end velkommen til at kontakte mig på min e-mail-adresse.
atuggi@hotmail.com
Venlig hilsen
"en madelsker" Johannes Hoth