I Etageboliger må suget ikke kunne slukkes. Med mindre det er +25 år gammel er det lavet så det er trykstyret, dvs skruer automatisk ned når modtrykket åbnes. Er støjen af nyere dato, tyder det på en defekt tryktransducer i anlægget, og/eller anlægget er skidt justeret. En anden årsag kan være en masse genier i de enkelte lejemål, har gjort som dig og afspærret max således der er for lidt luft. Er ventilatoren så en ældre type med scirocco skovl, ikke vedligeholdt, kan styringen miste taget og ventilatoren render op i næsten fulde omdrejninger med en masse støj til følge.
Fat i pedellen, hvilket type/fabrikat anlæg har? Er det trykstyret? Hvilket tryk køres efter? Er det renset inden for de sidste 5 år?
Har boligforeningen et eller andet uvidende elfirma eller lignende der intet aner om luftmåling til at foretage vedligeholdelsen er svaret nok der - ikke mindst hvis man ikke har eftersyn på anlæggene.
Til OR opereres på lidt ældre systemer med undertryk foran fjerneste emhætte i størrelsesordenen 100 Pa (måler man der opfører kanalerne sig mere eller mindre som forbundne kar). Andre systemer kører efter undertrykket i hovedkanalen - normalt ca 150 Pa. Har set elektrikere der ukritisk har skiftet regulator og så stillet den på 200 Pa - det giver altså støj.
Sådanne anlæg skal man ikke selv rende og pille ved. De er balanceret ind. Bygningsreglementerne gennem tiden har FORLANGT at der i bad kontinuerligt skal udsuges 54 m³/h og 72 m³/h fra køkken, med mulig forcering i sidste til det dobbelte. Det giver nogenlunde et luftskifte der er passende i en almindelig lejlighed. I de helt gamle bygningsreglementer måtte man dæmpe til ca 40-50% om natten. I det nyeste reglement må man hvis arealet er lille (klublejligheder). Afspærring og eller anlægsstop giver støj, kondensvandsproblemer og skimmel.