Surdej kan, som Thyregod8 skriver, ikke blive for gammel. Hvem kan iøvrigt dokumentere at en surdej er 100 år gammel? Men surdej består - udover mel og vand - hovedsagelig af mælkesyrebakterier som siden livets opståen, i milliarder af år, har klonet sig.
Når man siger at surdejen er blevet for gammel, mener man sikkert at der er kommet fremmede bakterier ind i surdejen, som ikke har den ønskede virkning, forsuring af brødet. Jeg har fx været ud for at der kom mug (=skimmelsvampe) i min surdej. Den kasserede jeg selv om det udmærket kunne være den skimmelsvamp, der vokser i Danablue/Roqefortost. Jeg syntes at den ny surdej var ligeså god som den kasserede havde været. Derimod synes jeg at forholdet mellem surdej og nyt tilført mel i brødfremstillingen spiller en større smagsmæssig rolle.
Du skriver at din surdej er "slimet". Det kunne være mælkesyrebakteriernes måde at opføre sig på. Det giver også en slimet overflade,
når mælkesyrebakterier udvikler sig på kød.
Kødet kasserer man dog fordi det også kan indeholde forrådnelsesbakterier, hvis affaldsstoffer kan forårsage stort ubehag/sygdom hos den der spiser det.
Men det sker ikke når mælkesyrebakterierne er i dej.
Hvis din surdej ligger længe - der er måske svingende hvor tit du har lyst til at bruge den - kan du (ligesom Thyregod skriver) forny den ved, med nogle dages mellemrum, at ælte den lidt med tilsætning af lidt mere mel og så fx opbevare den på køl.