/ Forside/ Interesser / Dyr / Andre dyr / Spørgsmål
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Andre dyr
#NavnPoint
dova 3503
refi 1360
Nordsted1 1303
molokyle 930
granner01 770
valde. 763
dabj 725
pifo 705
ans 596
10  HelleBirg.. 552
skildpadder
Fra : buckey
Vist : 3402 gange
50 point
Dato : 05-05-03 19:24

HEy.......
har 4 terrapiner ville bare havde svar på et spørsmål

kan en sumpskildpadde bliver mæt eller spidser de helle tiden


hilsen Buckey

 
 
Kommentar
Fra : TariLiex


Dato : 05-05-03 20:51

Har selv to sumpskildpadder (røde terrapiner), de måler 15 cm over skjoldet, og de kan GODT blive mætte...

Så ligger de bare og stener...

Kommentar
Fra : buckey


Dato : 05-05-03 20:58

ok tak men skal man bare give dem mad til de ikke kan spise mere
hvor mange gange om dagen 1 eller 2
jeg giver dem noget hovedfoder og nogle kalcium piller er det godt nok


Kommentar
Fra : TariLiex


Dato : 05-05-03 22:25

Jeg giver mine en gang imellem, ikke sagt at jeg sulter dem... Men når der ikke er noget mad til dem, så får de en smule igen...



Kommentar
Fra : Lequack


Dato : 05-05-03 22:39

De kan godt blive overfodret, så hold lidt igen.
Giv dem noget levende foder, det er de meget glade for, og det giver dem også noget motion, hvilket de har ret godt af :)

Du skal ikke give dem mad til de ikke kan spise mere. Du kan meget nemt gå hen og overfodre dem. Giv dem 1-2 gange dagligt og ikke for meget ad gangen.

Kommentar
Fra : Lequack


Dato : 05-05-03 22:40

Forresten: Går de ude om sommeren eller har du dem inde i et akvarie?

Kommentar
Fra : buckey


Dato : 06-05-03 23:39

Hey lequack....
tak For hjælpen


de går inde i et akvarim.....


(Giv dem 1-2 gange dagligt og ikke for meget ad gangen.)= hvad er meget og hvad er lidt

vh buckey








Accepteret svar
Fra : skingur

Modtaget 50 point
Dato : 09-05-03 18:58

Rødøret terrapin
"Dyrenes Beskyttelse anbefaler ikke hold af rødøret terrapin. I erkendelse af at rødøret terrapin holdes almindeligt i Danmark har Dyrenes Beskyttelse dog lagt nedenstående pasningsvejledning ud på nettet, for at medvirke til at forbedre disse dyrs forhold."

FODRING
Foto: Michael Carlsen

Denne sumpskildpadde er overvejende kødæder. Det er bedst og mest naturligt at fodre med hele smådyr som f.eks. regnorme, vandsnegle, blåmuslinger, rejer, bænkebidere, vandinsekter, kæmpemelorme og småfisk. Man kan også fodre med stykker af hele fladfisk (de er magre); det er vigtigt, at skildpadderne også får fiskenes ben og indvolde, som indeholder mange vitaminer og mineraler. Angmagssatter er gode og lette at fodre med. Hos dyrehandleren kan man også købe færdigfoder i form af piller og tørrede krebsdyr og insekter. Lidt rå lever og hjerte er også sundt.
I naturen æder rødøret terrapin mange vandplanter, især ved fødeknaphed. I fangenskab vil det også være en god idé at give diverse bladmateriale; mælkebøtter er særligt velegnede, fordi de er meget rige på kalk.
Skildpaddeunger fodres dagligt, hvorimod voksne terrapiner kan fodres et par gange om ugen (evt. med små godbidder på de andre dage).
Et vitamin- og kalktilskud er vigtigt. Det børe være et bredspektret vitaminpræparat, der har et højt indhold af vitamin D3. Desuden skal der være så megen kalk (calcium) og så lidt fosfor som muligt. Da rødøret terrapin kun spiser under vandet, kan det være svært at undgå, at vitaminerne flyder ud i vandet. Her kan man stoppe vitaminer og mineraler ind i døde melorme eller regnorme, som skildpadderne vil æde uden tøven.

RENGØRING
Sumpskildpadder æder meget og sviner derfor hurtigt vandet til, hvilket lugter ubehageligt og er uhygiejnisk. Man gør klogt i at bruge et stærkt og effektivt akvariefilter til at rense vandet, gerne sammen med et bundfilter. En god vandcirkulation og iltning af vandet fremmer også den biologiske nedbrydning af affaldsstofferne. Voksne terrapiner kan fodres i et lille plasticbadekar med en ret høj vandtemperatur på omkring 28°C (de skal jo ikke fodres så ofte). Selve fodringen vil ofte snavse vandet, ligesom de efter nogle timer vil skide i vandet i badekaret.
Hvis skildpaddeskjoldet bliver grumset eller fedtet, kan man skrubbe det med en neglebørste. Men hvis der er godt med lys i akvaterrariet, vil der tit gro alger på rygskjoldet. De er helt naturlige og skader ikke skildpadden.
Man skal vide, at skildpadder i lighed med mange andre af vores husdyr ofte indeholder salmonella-bakterier. Det er derfor vigtigt, at man vasker sine hænder, når man har håndteret dyrene.

BURINDRETNING
Rødøret terrapin er en sumpskildpadde, der tilbringer en stor del af tiden i vandet. Den er en dygtig
svømmer. Derfor skal den have så meget vand at svømme i som muligt! Det er også vigtigt, at den kan komme op på land for at sole sig. Man indretter et akvaterrarium med både vand og land til rådighed akva betyder vand på latin, og terra betyder land).
Det er nok lettest at bruge et stort akvarium til skildpadderne. De må ikke kunne kravle ud over kanten, når der er fyldt vand i. Anbring gerne nogle større sten og akvarierødder i vandet. Med et akvarievarmelegeme holdes vandtemperaturen på ca. 24°C. Brug groft akvariegrus som bundlag.
Da terrapiner er gode svømmere, kræver de meget vand at svømme i. Til unger vil et akvarium på 30-50 liter være tilstrækkeligt. Men skildpadderne vokser hurtigt og skal så have et rigtigt stort akvarium, gerne på 250-500 liter!
En god måde at lave en landdel på er at klemme et krumt stykke korkbark ind mellem ruderne i den ene ende af akvariet. Hvis det buer lidt, vil der dannes en luftlomme, hvor skildpadderne kan snappe lidt luft. Så drukner de ikke, hvis de forvilder sig op under korken! I naturen vil man se, at sumpskildpadder kravler op på grene, der ligger i vandet, for at sole sig og lade sig gennembage! Det er en vigtig måde for dem at opnå en høj kropstemperatur. Det skal vi også give dem mulighed for i fangenskab. Oven over korkbarken anbringes en varmelampe (spotlight) på 40-75 watt, som gør den lille landdel dejligt varm. Når skildpadderne får det for varmt, vil de lade sig plumpe ned i vandet igen. Men placer lampen ca. 20 cm over korken, så dyrene ikke kan brænde sig på lampen.
Hvis man har en lille dam i haven, kan man sætte de rødørede terrapiner derud om sommeren, hvis der jævnligt er sol. Men det er meget vigtigt, at de ikke kan stikke af. En stensætning rundt om dammen vil sjældent være nok, da de er rene udbryderkonger! I stedet kan man f.eks. sikre stedet med en indhegning af eternitplader eller lignende. Det er også afgørende, at man kan overskue dammen og kan have tilsyn med skildpadderne. Et udendørs ophold er vældig sundt for skildpadderne. De får masser af ufiltreret sollys, så de kan danne D3-vitamin. Som et supplement vil de også selv kunne fange små vanddyr, ligesom en havedam i reglen vil give dem mere vand at svømme i.

HÅNDTERING
Krybdyr er ikke kæledyr. De vil helst være i fred og ro i deres terrarium, hvor man så kan kigge på dem. Hvis man skal flytte dyrene eller skal undersøge dem, kan man naturligvis godt fange dem.
Små børn bør ikke håndtere skildpadder alene; dels kan de stresse dem, og dels kan skildpadderne finde på at bide. Skildpaddeunger bider ikke hårdt, men de voksne er stærke og kan bide hårdt.

FLOKSAMMENSÆTNING
Rødøret terrapin er overvejende et socialt dyr, skønt den ikke er tæt knyttet til en decideret flok eller gruppe. Dvs. det er bedst at holde flere rødørede terrapiner sammen. Hvis man holder både hanner og hunner sammen, kan man også være heldig, at de parrer sig og lægger æg. Hannerne kan dog være voldsomme over for hunnerne i parringstiden, hvorfor man skal holde øje med, at det ikke kommer til voldsomme biderier.

AKTIVERING
Hvis man holder en lille gruppe af rødørede terrapiner i et stort akvaterrarium med gode svømmemuligheder, vil dyrene i reglen kunne holde sig selv aktiveret. Man kan anbringe nogle akvarierødder og større sten i vandet, men de må ikke hindre skildpaddernes svømmeaktiviteter. At fodre skildpadderne med små levende vanddyr er sundt for dem. Udover at smådyrene kan indeholde nyttige stoffer, bidrager de også til at holde skildpadderne beskæftiget med at snuppe dem. En stor portion dafnier eller myggelarver er glimrende til sultne skildpadder, men det kan kun blive et supplement!

SÆRLIGE FORHOLD
Når man køber rødørede terrapiner og andre sumpskildpadder hos en dyrehandel, vil man ofte kun få tilbudt unger, der er meget mindre end de voksne. Det er vigtigt, at man holder sig for øje, at de bliver store og pladskrævende, ligesom pasningen vil tage megen tid. Køb derfor kun de små skildpadder, hvis man kan holde dem forsvarligt, når de bliver voksne!
Rødøret terrapin er ikke særlig svær at holde, men man skal være klar over, at den bliver stor og kan være besværlig at holde.
Ungerne er blot på størrelse med en femkrone, men som voksne bliver hunnerne over 20 cm og hannerne ca. 15 cm. Der er altså en stor størrelsesforskel på de to køn. Desuden har den voksne han en meget længere og kraftigere hale end hunnen, og han har meget lange kløer på forbenene. Kløerne på forbenene bruger han til kurmageriet.
Det er ikke længere tilladt at importere rødøret terrapin til EU, men det er fuldtud legalt at holde og forhandle dem i Danmark. I stedet ser vi, at andre spændende arter af amerikanske terrapiner bliver importeret, og de skal generelt holdes på samme måde. Det kan f.eks. være:
Guldskildpadder (Chrysemys picta)
Landkortskildpadder (Graptemys)
Floridaterrapiner (Pseudemys floridana)
Det latinske navn for rødøret terrapin er Trachemys scripta elegans, og den lever i det sydlige USA. Den opdrættes på store farme i Louisiana.

Vil du vide mere: Nordisk Herpetologisk Forening - om krybdyr og padder, eller Skildpaddesiden



--------------------------------------------------------------------------------

Udarbejdet af Dyrenes Beskyttelse, Alhambravej 15, 1826 Frederiksberg C. www.dyrenes-beskyttelse.dk
Hjælp os med at give danske dyr bedre forhold.





9. maj 2003 UDSKRIV TIP EN VEN WEBMASTER FORTROLIGHED COPYRIGHT

Søg





Forside
Om foreningen
DB tilbyder
Støt dyrene

Børnenes sider

Presserum
Artikler

Dyreinternater
Vildtplejestationer

Familiedyr
Hunde
Katte
Eksotiske dyr
Efterlysning af dyr
Fremlysning af dyr
Sådan passer du dit dyr
Dyreværnssager
Pressemeddelelser
Landbrugsdyr
Dyr i naturen
Forsøgsdyr
Dyreværn generelt







Dyrenes Beskyttelse
Alhambravej 15
1826 Frederiksberg C
Tlf: 3328 7000
db@dyrenes-beskyttelse.dk
medlemsafdelingens telefontid: kl. 8.30-12.00


Sådan passer du dit dyr
Fugle
Hvirvelløse dyr
Krybdyr
Pattedyr




Se også...
Rottesnog
Strømpebåndssnog
Snegleskink
Russisk Landskildpadde
Moskusskildpadde
Leopardgekko
Leguan
Kvælerslange
Græsk landskildpadde
Æskeskildpadde
Anole

Dyrenes Beskyttelse, Rødøret terrapin
Pasningsvejledning på rødøret terrapin ... nettet, for at medvirke til at forbedre disse dyrs forhold.". FODRING. Foto: Michael Carlsen ... Skildpaddeunger fodres dagligt, hvorimod voksne terrapiner kan fodres et par gange om ...
www.dyrenes-beskyttelse.dk/db/db.nsf/5a8a7f63d33b85d8c125697a007844f9/...


mvh Christina




Kommentar
Fra : skingur


Dato : 26-05-03 01:11

Hvis du har fundet et svar der passer dig kan du lukke det ved at trykke på "accepter som svar" over den kommentar, der tiltaler dig mest.
Mvh Christina

Godkendelse af svar
Fra : buckey


Dato : 27-05-03 11:26

Tak for svaret skingur.
                        

Du har følgende muligheder
Eftersom du ikke er logget ind i systemet, kan du ikke skrive et indlæg til dette spørgsmål.

Hvis du ikke allerede er registreret, kan du gratis blive medlem, ved at trykke på "Bliv medlem" ude i menuen.
Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177577
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6409071
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste