refi har selvfølgelig ret i, at partierne prøver at gøre noget for deres vælgere (AFR kaldte det at bestikke vælgerne i minimalstatsmakværker, men det var før han selv gik i gang), skattereformen viser sig jo nu at begunstige boligejere, hvad der hele tiden var klart, men give ekstraudgifter til lejere, hvad der omhyggeligt var skjult.
Men til dit spørgsmål, Danmark har en meget stor offentlig sektor, og meget af det denne sektor producerer er forudsætningen for vores langsigtede konkurrenceevne, fx infrastruktur, uddannelse, "lov og orden", altsammen noget der gør os til et stabilt og velfungerende land.
Men lønforskellen mellem offentligt og privatansatte er vokset til et niveau, hvor det er blevet sværere at rekruttere til den offentlige sektor, især under den højkonjunktur, der nu er slut.
Men netop nu, hvor den private sektor rammes af krisen, mens den offentlige sektor stort set er upåvirket (der bliver ikke færre gamle, syge, børn eller kriminelle) er det blevet nemmere at skaffe folk til det offentlige.
Så på kort sigt er det måske ikke lige nu det er mest nødvendigt at lokke med højere løn, i krisetider er jobtryghed hård valuta. Menhvis man tænker lidt frem er det vigtigt at fastholde medarbejderne også når vi kommer ud af krisen.
Den økonomiske teori virker uanset om lønstigningerne er i det offentlige eller det private, men det afhænger også af produktivitetsudviklingen og ikke mindst af udviklingen i de lande vi konkurrerer med.
Den økonomiske teori siger også, at prisen for en vare afhænger af udbud og efterspørgsel, så lønnen eller rettere fremstillings-og distributionsomkostningerne er for så vidt ikke afgørende for prisen, det kommer an på varen.