Når alt andet glipper, så ring til skorstensfejermesteren....det er alligevel ham, der kan løse dit problem. Glarmestrene burde vide det, det er jo en helt anden type glas end det, de handler med.
På boligtorvet.dk kan du finde følgende råd fra skorstensfejermesteren:
-----------------------------------------
Skorstensfejerens råd til vedligeholdelse af brændeovnen Gem artikel
09-01-2008 af Boligtorvet
En brændeovn er en god investering, som kan holde i rigtig mange år. Men for at få mest glæde og nytte af sin brændeovn er det vigtigt, at man vedligeholder den.
Selve vedligeholdelsen af brændeovnen er ikke hverken særlig tidskrævende eller besværlig. Man kan dele arbejdet op i løbende vedligeholdelse og rengøring samt periodisk vedligeholdelse.
Løbende vedligeholdelse og rengøring
Askeskuffen tømmes efter behov, efter ca. 2-3 dages fyring. Vent med at tømme askeskuffen til ovnen og asken er kold, da der kan være gløder i asken. Man kan enten bruge en støvkost, en kulskovl eller en gammel støvsuger.
Ruden kan nemt renses med glas rens. Nogle bruger også lidt aske på et stykke køkkenrulle og gnider det på.
Den udvendige side kan tørres af med en hårdt opvredet klud eller støvsuges med en blød børste – husk ovnen skal være kold!
Periodisk vedligeholdelse
Tøm askeskuffen og rengør brændeovnen indvendigt og udvendigt som allerede beskrevet under løbende vedligeholdelse og rengøring.
Efterse hængsler og lågen: Kan man nemt åbne og lukke lågen? Hængslerne skal normalt ikke smøres, kun efterses.
Tætningslisten skal være hel og spændstig – ellers skal denne udskiftes.
Fjern aske fra røgvenderpladen, da den dermed holder længere.
Støbejernsbrændeovne kan smøres med pejsesværte for at friske farven op.
Efterse brændeovnen for revner i svejsninger og samlingerne, samt for tæring af jernet.
Lovpligtigt besøg fra skorstensfejeren
Hvis der er revner eller tæring skal det udbedres af fagfolk, tal med skorstensfejeren om det. Man kan ikke selv reparere revner eller tæring, da resultatet skal være meget holdbart.
De udskiftninger man selv kan foretage omfatter tætningslister, glas, ildfaste sten og røgvender plader. Reservedele kan købes i pejse- og brændeovnsforretninger, byggemarkeder og hos visse skorstensfejermestre.
Som nævnt omfatter den periodiske vedligeholdelse det lovpligtige besøg fra skorstensfejeren. Man skal have besøg mindst 1 gang årligt. Besøget omfatter fejning og eftersyn af skorsten, rensning af røgrør og i nogle tilfælde rensning af brændeovnen.
-----------------------------------------------------------
Så jeg tror stadig på, at en snak med skorstensfejeren er den rigtige løsning for dig. Men selvfølgelig, måske er din brændeovn så speciel, at den kræver et meget specielt glas, og så kan det da godt være, at 1200 kroner er prisen. Da jeg fik min første brændeovn for mange år siden, var så at sige alle brændeovne lukkede - altså uden rude i. Det med ruden var et påfund, der dukkede op i 1980'erne og 90'erne, og det ser da virkelig godt ud, men den luksus koster så i form af nogt vedligeholdelse, besvær og udgifter, som så meget andet af det, vi omgiver os med i dag. Hvisdin brændeovn er af æødre dato, kan du jo også vælge en helt ny som opfylder de nyeste krav om forurening (altså minimalt antal partikeludslip), og uden rude,.... så slpper du for den udgioft i fremtiden.
Men jeg er ikke fgmand. Det er altid godt at tale med en fagmand, i dette tilfælde er skorstensfejeren den eneste, der er fagmand.
Venlig hilsen