Nu har du lidt af hvert... :) Du kan jo tage, hvad du vil ha... eller søge videre;) Har givet et par links til gode opskrifter!
Brug
Til spisebrug er det vigtigt at høste hovederne rettidigt. Når man skærer gennem stænglen lige under hovederne, skal den helst ikke være begyndt at blive træet. Høstet på det rigtige tidspunkt og tilberedt på rette måde, er artiskok en virkelig delikatesse. Artiskokhovederne skal koges omkring en ½ time i letsaltet vand, indtil kurvebladene slipper let når man rykker i dem.
Spises evt. som forret. Man rykker hvert enkelt kurveblad af og dem med "kød" på, nederst på bladet dyppes i fx en olie-, eddike dressing, hvorefter kødet skrabes af med tænderne og resten af bladet kasseres. Når man er færdig med bladene, skraber man de uudviklede blomster af artiskokbunden og fortærer denne med dressing på.
Nogle mennesker planter artiskokker til dekorationsbrug. Nogle sorter af artiskokker kan have svært ved at nå at blomstre inden den første frost sætter ind, og ødelægger de resterende blomster. Skærer man blomsterne af og sætter indendørs i en vase vil de som regel åbne sig og fremvise de flotte blåviolette kurve.
Og her:
Forskellige opskrifter:
http://www.sol.dk/opskrifter/samlingen/i194.html (god side!)
Også forskellige opskrifter:
http://www.opskrifter.dk/Opskrift_100060.Ingrediens_389.100.0.html?g_load_recipie=1&g_sort=seafood&page=1
Igen forskellige opskrifter:
http://www.dk-kogebogen.dk/info/link-til-os/frugt-gront/groentsager/groentsager/artiskokker.php
Artiskokker i citron
6 friske artiskokker med stilk
eller
1 ds. artiskokhjerter
250 g friske små grønne hestebønner
250 g små nye kartofler
2 hakket løg
4 fed presset hvidløg
½ dl olivenolie
½ liter urteafkog
saft af ½-1 citron
1 spsk. timian honning
1 bundt klippet dild
havsalt
rosenpeber
Grønsagerne renes og skylles.
Friske artiskokker:
del artiskokken i halve eller kvarte stykker, skær artiskokhjerte og bund fra,
Artiskokstilkene skrælles og skæres i stykker på 3.4 cm.
Hakkede løg ristes i varm olivenolie 3-4 minutter, herefter tilsættes urtefkog,
artiskokker, hestebønner, kartofler, presset hvidløg, citronsaft, timian honning,
havsalt og friskkværnet rosenpeber.
Retten små simrer 25-30 minutter, smages til, afkøles let og
serveres med frisk klippet dild.