"Sneflokke kommer vrimlende...."
Ja det er det geddefiskerne venter på, for med vinterens kommer æder gedderne sig huld til og gør klar til gydning i april/maj.
Med det kolde vejrs komme visner søernes alger til bunden og vandet klarer op. Gedderne får optimeret deres jagtmuligheder, samtidig er chancen for en storgedde større.
Jeg fisker gedde på agnfisk, wobbler og flue. Hver metode sin fordel.
Agnfisk med en tre-krog i kæften og en i ryggen, fisket enten som "jig" på bunden eller med flåd lige over bunden er altid godt (og har været det i mange år). Affisk skrænter, sunkne træer og andre spændende formationer på bunden. Forfanget laves af wire der modstår geddernes skarpe tænder og bør være mindst 50 cm langt.
Wobblere på 15-25 cm i krasse farver fiskes bedst ved at trække dem efter en båd eller ved at wade ud i sivkanten i waders og kaste. Kommer wobbleren ikke langt nok ned, kan den belastes ved at binde en tre-gangs swirvel foran forfanget og binde en tjavs med bly i det tredie øje (husk tjavsen må ikke være mere end 1/5 af afstanden til wobbleren - ellers filtrer det). Køb ikke kopi wobblere de vil sjældent bevæge sig rigtigt og er vanskelige at justere.
Flue er blevet moderne de seneste år. Har du en 9' fluestang # 7/8 har du også grejet. Fluen er dog væsentlig større end fluer til ørred/laks. Jeg bruger små monstre på 20-30 cm. der er belastede så de vejer ca. 15 gram. Forfanget er altid et wireprodukt der er 50 cm langt, bundet i enden af en 0,45 mm monofilline. Det er lidt bøvlet at fiske med disse store fluer, men med lidt øvelse vil det gå.
Husk at medbringe en LANG krogløsertang (koster kun en hund ca.)
Og husk der er ikke meget mening i at dræbe gedderne - de er faktisk indirekte med til at bedre vandkvaliteten i de fleste søer. Så genudsæt dem nænsomt efter du har taget et "trofæfoto", så er de der til næste gang du kommer forbi (jeg har fanget den samme gedde 2 gange på den samme måned så det virker!).
Når gedden skal landes skal du bruge et stort fangstnet hvor nettet er KNUDELØST og med SMÅ masker på denne måde beskadiges fiskens slimlag mindst. Læg fisken på en VÅD plastpose, mens du afkroger eller brug en VÅD afkrogningsmåtte. Gafkroge er naturligvis noget svineri, også selvom man "kun" gaffer i underkæben. Derfor er dette redskab TABU!
Hvis du skal veje dem bør du benytte en VÅD dertilindrettet vejesæk, som kan købes i grejbutikkerne. Ellers kan du bruge en plastpose (husk at regne vægten af vejeposen fra). Man bør ikke veje fisk til genudsætning i kæben, da det kan give forstrækning af nakkemuskulaturen.
|