Er der noget, der kan måle sig med friskrøget ål? Eller enebærrøget spegepølse? For slet ikke at tale om nyrøget dyrekølle? Næppe; spørg bare hobby-røgeren eller hærdede gastronomer. Alle må overgive sig til de liflige dufte fra det private røgeri. Der er næsten ingen grænser for, hvilke råvarer der kan røges. Og det bedste ved hobby-røgeriet er, at det trods alt er forbløffende let at gå til. Selv for uøvede er det ingen kunst at lave lækre røgvarer, blot man har en lille røgovn og følger nogle enkle regler.
Sådan kommer du i gang
Stil røgovnen på et solidt, brandfast materiale som f.eks. en haveflise. Til optænding kan du bruge småbrænde, birkeflis eller trækul, og suppler gerne med savsmuld af hårdt træ som f.eks. bøg. Brug aldrig papir - men gerne lugtfri tændvæske, hvis du fyrer op med trækul. Når brændet står i flammer, lukkes begge ovnens ventilationshuller. Herved "kvæles" ilden, og snart er der kun gløder tilbage. Nu kan første portion røgsmuld kommes på.
Det er smagen, der er sagen!
Når der kun er gløder tilbage, skal den smagsgivende røg-smuld lægges i ovnen. Efter et par minutter skulle ovnen gerne udvikle en kraftig røg, og det saltede kød kan hænges ind til røgning. Den eftertragtede røgede smag kommer først og fremmest fra røgsmuld af ene eller el-træ. Men også kviste og eventuelt bær fra kirseblomme eller æbletræer kan give nogle helt fantastiske smagsoplevelser. I princippet er det et spørgsmål om smag og behag, hvilken smagsgiver, du vælger. Så prøv dig frem fra gang til gang, og glæd dig over naturens egne krydderier!
|