Til alle jer der skal på barsel og har en alm. ansættelseskontrakt som funktionær - læs her !
Principiel dom om barselsløn
En kvindelig HK'er har fået den faglige voldgifts ord for, at hun har ret til fuld løn i alle barselsorlovens 52 uger – frem for blot i seks måneder, som hendes arbejdsgiver, SID Brønderslev, hævdede.
Det afgørende i sagen er en formulering i den lokale HK-overenskomst, som fastslår, at overenskomstens aftale om fuld løn under barsel følger den "til enhver tid gældende lovgivning".
Kendelsen kan få stor betydning for andre ansat på overenskomster, der har samme formulering.
Da overenskomsten på kvindens arbejdsplads oprindeligt blev indgået i 1991 var barselsorloven på seks måneder. Siden forlængede regeringen barselsorloven til 52 uger med virkning fra marts 2002.
"Kendelsen slår fast, at har man formuleringen om at lønnen under barsel følger den "tilenhver tid gældende" lovgivning i sin overenskomst, så har man 52 ugers barselsorlov med fuld løn", siger faglig konsulent i Dansk Magisterforening, Laila Skoubo.
Overenskomster som ikke har indføjet bestemmelserne om "den til enhver tid gældende lov", kan ikke kræve fuld løn længere end hvad der var gældende ved underskrivelsen af overenskomsten.
Dansk Magisterforening vurderer, at kun et mindre antal privatansatte magistre er ansat på overenskomster, hvor barselslønnen er knyttet til den til enhver tid gældende lovgivning. På det offentlige område ændrer kendelsen ikke ved perioden, hvor magistre har ret til fuld løn.
I 2002 da barselsorloven blev udvidet til 52 uger førte Finansforbundet en sag mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening. Finansforbundet tabte sagen. Kendelsen fra den faglige voldgift henviser til, at aftalen er indgået på en måde, så den fæstner sig til lovgivningen på det pågældende tidspunkt – og altså ikke den til enhver tid gældende lovgivning, som det er tilfældet i overenskomsten mellem SiD Brønderslev og HK.
De ændrede barselsregler kort
Fra den 1. marts 2002 er orloven på dagpenge fordelt med fire uger før fødslen til moderen, 14 uger efter fødslen til moderen, to uger efter fødslen til faderen og her ud over 32 uger til fordeling mellem faderen og moderen. Retten til løn under barsel og adoption er afhængig af, hvilken lov, overenskomst eller aftale den ansatte er omfattet af.
Det står altsammen også her:
http://www.magister.dk/sw18277.asp