Nu er det ikke os alle sammen der bor i et nedlagt fyrtårn, men der er mange der bor i gamle huse der er hvidtet med kalk.
Der er to problemer med hvidtekalk, for det første er det meget svært at overmale med facademaling, hvis man gerne vil det, og for det andet smitter det af hvis man kommer til at læne sig op ad væggen.
Hvorfor skulle man i øvrigt bruge en dyr facademaling, hvis man kan få hvidtekalken til at holde bedre? Det er nu det rigtige til gamle bondehuse, og så er det for resten også nærmest et naturprodukt, der ikke indeholder kunstige tilsætningsstoffer.
En hvidtet væg er også god til at afgive den fugt der kommer inde fra huset, da overfladen er helt diffussions-åben, som det hedder.
Fidusen er at få hvidtekalken til at binde bedre og lave en mere robust overflade, og det er her kvarken kommer ind i billedet!
Kvark er lavet af kasein, der er ostestoffet fra komælk. Det fremkommer ved at tilsætte løbe (der er slimhinden fra kalvemaver -ja, jeg beklager, men sådan er det) til skummetmælk og derefter si vallen fra.
Når man blander kvark eller kærnemælk, som også indeholder stoffet, i kalken dagen før den skal bruges, omdannes kalken til en slags limfarve. Ser man på den tørre overflade med en mikroskop, ser det faktisk ud som om der er en masse små "blæksprutter" der holder på kalken.
Det resulterer i en behandling der ikke smitter så meget af som almindelig hvidtning, og som skulle kunne holde i 5-10 år.
Her er opskrifterne, husk at lave blandingen dagen før den skal bruges, og højst opbevare den i et par uger:
Hvidtekalk med kvark
5 dele kulekalkdej (læsket kalk) udrøres i 30 dele vand og tilsættes 5 dele kvark (rummål)
Blandingsforhold= 5:30:5
Hvidtekalk med kærnemælk
5 ltr. kulekalkdej (læsket kalk) udrøres i 30 ltr. vand og tilsættes 5 ltr. kærnemælk*
Blandingsforhold= 5:30:5
*det skal være "gammeldags" kærnemælk aht. kasein-indholdet
|