Den perfekte bøf. Uanset om du synes at den skal laves ud af en entrecotes (oksefilet), rib-eyes (marmoreret oksefilet), t-bone steak (tyndsteg) eller af en mørbrad, så er tilberedningen som regel en stor udfordring for privatpersoner derhjemme i køkkenet.
Det er uanset om du vælger at grille, pandestege eller en kombination af førnævnte sammen med en ovn.
Er du også en af dem der aldrig helt har forstået at mærke efter forskellige steder på hånden eller panden når du skal vide om kødet er rear, medium-rear eller medium, så er der et alternativ, der sikrer dig den perfekte bøf - hver gang:
Sous vide. "Sous vide" betyder "under vakuum" på fransk og er i bund og grund et vandbad der sikrer at din bøf får den samme temperatur hele vejen igennem. På den måde er du sikker på at dit kød f.eks. kan blive rear (rød), ved at du tilbereder det ved 54 grader. 56 grader er f.eks. medium-rear.
Kødet krydres med salt og peber og lægges i en pose (typisk en vakuumpose) og tilberedes derefter i vandbadet.
Når kødet er færdig i badet, så tages det ud af posen får en lynhurtig tur på grillen/panden for at få stegeskorpe. På den måde kan du få den perfekte bøf hver gang.
Sous vide kan også bruges til grønsager og nærmest alt slags kød. Du kan se en masse opskrifter her:
https://www.gastrofun.dk/kategori/sous-vide
Er det så ikke dyrt at komme i gang med?
Tidligere kunne man "kun" købe sous vide udstyr som en maskine og de var dyre. De er heldigvis (i kraft med at teknikken er blevet mere populær) faldet en del i pris.
Som noget nyt er der dog også mulighed for at købe en stav, man sætter på en gryde/kar. De er endnu billigere og nemmere at bruge i dagligdagen.
Herunder har vi en guide til hvilke slags sous vide maskiner og sous vide stave der er på markedet:
https://www.gastrofun.dk/artikel/sous-vide-stav
https://www.gastrofun.dk/artikel/sous-vide-maskine-guide
Vi anbefaler at prøve teknikken, den har løftet vores madtilberedning til nye højder i privaten.
Velbekomme.