Man kommer knust is og vand ned i en spand, kommer en god portion salt ned i og blander godt rundt. Flasken kommer ned i og får lov at stå.
Måler man temperaturen, kan man se, at den falder meget hurtigt og når den optimale serveringstemperatur. Hvorfor mon det? Ud over at være godt på æg, er salt kendt for at smelte isen på vejene om vinteren, men isen bliver faktisk koldere undervejs i processen.
Det er fordi de bittesmå molekyler i både salt og is består af nogle gitre, der skal nedbrydes, før saltet kan opløses i den smeltede is. Hvilket det meget gerne vil. Denne nedbrydning af is kalder man en faseovergang og denne faseovergang kræver en masse energi, som bliver 'trukket' fra temperaturen. Det bliver derfor koldere.
Vandets frysepunkt bliver nu hurtigt sænket, og man står altså med vand, der kan komme ned på - 15 grader uden at fryse.
Dette tip er hentet fra den tv udsendelse der hedder: Er du rigtig klog, der brugte de bare en flaske champange. Hvidvin, sodavand m.m kan også køles ned på denne måde. Hvem kender ikke til det, at køleskabet bugner af ting til grill festen, og der er ikke rigtig plads til drikkelsen der helst skal være kold.
Mvh Cirkelinedk