Kopi fra Dyrenes beskyttelses nyhedsbrev:
Regeringen arbejder aktivt for tortur af hvaler
Danmark vil have hvalfangst genoptaget selv om hvalfangst for hvalerne er ensbetydende med en langvarig dødskamp under store lidelser.
30-03-2005 - Dyr i naturen
"Dyrenes Beskyttelse er fuldstændig målløse over, at regeringen nu arbejder for at få genoptaget en kommerciel hvalfangst, som er ensbetydende med uhyggelige lidelser for verdens største pattedyr", siger Ole Münster, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
Alligevel er den danske regering i front i en gruppe landes forsøg på at genoptage kommerciel hvalfangst. Fra 1986 blev langt hovedparten af den kommercielle hvalfangst stoppet med et moratorium på hvalfangst fra den Internationale Hvalfangstkommision (IWC). Dette stop er gældende den dag i dag og respekteres af IWC's medlemmer med undtagelse af Norge, Island og Japan, som fortsat fanger hvaler. Men de vil muligvis snart ikke længere være alene. Danmark arbejder på, at få stoppet for hvalfangst ophævet og få genindført et internationalt marked for hvalprodukter.
Selv om Danmark oprindelig var for hvalfangststoppet, har Danmark de seneste 3 år stille og roligt vendt skuden og er i dag aktivt i front i arbejdet for en genoptagelse af kommerciel hvalfangst. I 2004 stemte Danmark således imod en resolution, som fastslog at nuværende hvalfangstmetoder ikke garanterer en hurtig og smertefri død og opfordrede til intensiveret indsats for at forkorte den tid, det tager hvalen at dø. Nu i 2005 under det danske formandskab af IWC er Danmark fra 30. marts til 1. april i Egtveds Parkhus, København, vært for et møde for dén arbejdsgruppe under IWC, som arbejder med at fastlægge de regler, der skal gælde ved en genoptagelse af kommerciel hvalfangst. Disse regler skal forelægges IWC ved det årlige møde i juni 2005. Når først disse regler er vedtaget, er porten åben for kommerciel hvalfangst.
Der findes i dag ingen effektive metoder til aflivning af hvaler til havs.
Selv med topmoderne hvalfangstmetoder, hvor en granat skydes ind i kroppen på hvalen med en harpun, dør langt fra alle hvalerne med det samme. Gennemsnitlig tager det hvalerne over 2 minutter at dø, og nogle er mere end en time om at dø af deres skader. Selv 2 minutter er dog langt længere tid end vi accepterer for andre pattedyr, som aflives ved f.eks. slagtning. Prøv at sætte dig helt stille i 2 minutter og forestil dig, hvor lang den tid er for et dyr, der er ved at dø under stor angst og massive smerter.
Endnu værre ser det ud, når man ser på eksempelvis riffelfangsten af hvaler. Her jages og stresses hvalerne i timevis mens de utallige gange skydes med rifler fra små både. Når hvalen til sidst er svækket nok til, at man kan komme tæt på, harpuneres den med gammeldags harpuner, hvorefter den "aflives" med mere riffelskydning. F.eks. aflives mindst 70, ti meter lange vågehvaler årligt på denne måde.
"Vi har i Danmark en dyreværnslov, som fastslår, at dyr skal aflives så hurtigt og så smertefrit som muligt. Det er skræmmende, at man nu fra dansk side arbejder aktivt for en genoptagelse af en slagtning af hvaler, som er meget langt fra at kunne opfylde lovens krav til aflivning", siger direktør Ole Münster, Dyrenes Beskyttelse.
Men det er, hvad Danmark arbejder for, og får den danske regering sin vilje, er freden for verdens hvaler snart slut.
For flere oplysninger kontakt:
Michael Carlsen, projektleder for Fauna, Dyrenes Beskyttelse 33 28 70 14
Gitte Staffeldt, informationschef, Dyrenes Beskyttelse 33 28 70 07
|